Jag har aldrig haft en skitigare hoj!

06.10.2020

En mountainbike som klarar det mesta, säger Trek på sin hemsida.
Har dom rätt i det, undrade jag när jag såg texten?!

Jag gillar utmaningar och under förra året tog jag en budgethoj för att se hur långt den kunde räcka. På en Trek Slash 8 så lärde jag mig mer än jag någonsin gjort. Och jag vann tävlingar på denna "budgethoj"!

Ny säsong och nya utmaningar. Denna säsong ville jag ha en cykel med mindre slaglängd som skulle ställa större krav på min tekniska förmåga i enduroterrängen. Hur långt skulle en trailhoj räcka?

Nu blev det inte någon tävlingssäsong av flera anledningar.
En komplicerad handskada och covid-19 satte stopp för tävlandet. Både covid-19 och handskadan påverkar mig och min cykling än idag och kanske blir jag och vi tvungen att leva med de båda.

Trots avsaknaden av tävlingar så har jag utmanat både mig själv och cykeln och lärt mig massor på vägen.
Den största utmaning för året var att köra stighoj i Finale Ligures branta, stökiga och krävande terräng.

Cykeln och jag

Storleken på min hoj är en M/L och jag är 179 cm. Det är en tillräckligt lång hoj för mig med lång rygg och babianarmar (Ap-index + 14cm). Styret kapat till 750 mm. Har du kortare armar och vill köra med ett bredare styre så kan den mindre storleken vara ett alternativ. Jag har testat olika styrstammar och styren under året och här kan vi tänka annorlunda och få ett helt annat resultat. Mer om detta kommer.

Som cyklist så gillar jag verkligen allt. Utmaningarna finns både i upp- och nedförsbackarna. Över stock och sten i hopp och drop.

Jag trivs bäst på naturligt brötiga stigar, då skiner hojen och jag ikapp. En Fuel Ex vill bli cyklad. Och den vill att du ska cykla!

Denna hoj får mig att ofrivilligt stravahetsa både uppför och nedför lite för ofta.

Cykeln kommer inte att leverera toppresultat inom någon gren utan lite handpåläggning och justeringar av fjädring, styre och hjul. Men gör du det, då har du en hoj som verkligen stretchar smilbanden.

"Trailcountry"

Sätt på lättare däck och hjul, justera fjädring och cockpit (styre och styrstam) och du har en spänstigare och tryggare cykel för stökigare crosscountrykörning!
En cykel som håller farten i terrängen och som faktiskt vill att du skall gasa ännu mer.

"Trailduro"

Kraftigare däck, 150 mm fjädring fram och justering av cockpit och denna hoj blir något helt annat! En ulv i fårakläder.
Snabb och stabil och leendet går till max för denna hoj vill bli cyklad över stök och bök. Nedför snabba partier och genom svängiga svängar.
Mindre fjädring på endurosträckorna kräver mer av dig både tekniskt och fysiskt.
Trek levererar en fjädring som ger fäste och stöd, om du justerat den efter den terräng du cyklar, din åkstil och vikt.

Med kortare fjädring så blir marginalen mindre vid misstag och du måste orka jobba mer med cykeln i större stök. Belöningen är mer fart framåt!

Där är den största skillnaden mellan Slash och Fuel. Där endurohojen hjälper dig lite mer odramatiskt ner för branter och räddar dig när tekniken svajar, så måste du på Fuelhojen vara lite mer här och nu när det går riktigt fort och branterna brantar på lite till.

Där Fuelhojen levererar står däremot endurohojen still i jämförelse.

Vill du både utmana eller känna större trygghet i snabba dödsbranter så välj då en Slash.
Gillar du att köra lite här och lite där så kommer Fuel Ex att leverera tonvis av cykelglädje!

Växlar och bromsar

Shimano XT 12 del har levererat som Shimano gör. Jag stötte på en utmaning med växlarna och det var när jag skulle byta höljet som Trek gömt inne i ramdelarna. Interna wiredragningar är snyggt men det kan vara en riktig utmaning att byta höljen på karbonmodellen.

Shimano SLX-bromsarna med 200 mm skiva fram och 180 mm bak har levererat mer än tillräckligt med bromskraft under sommaren och jag gillar känslan i Shimano-bromsarna. Här har jag testat olika storlekar på skivor och olika belägg för att skapa den känsla i bromsarna som jag vill ha. Testandet slutade med 180 mm skivor fram och bak tillsammans med metallbelägg fram och sintrade bak, för bättre kontroll och känsla. Större är inte bättre... som även Martin Maes säger.

Fjädring

På Fuel Ex 9.8 sitter det en Fox 36 och denna gaffel gör ram och bakdämparen rättvis, i alla fall om du är en tyngre åkare. Den är styv, följsam och enkel att justera in.
Tidigare så har jag kört Fox 34 som sitter på Fuel Ex 8 och den har funkat lika bra för mig. För att få ut det mesta ur bakdämparen så skulle jag säga att det är noga med att anpassa "sag", hänget på dämparen, efter den terräng du cyklar.
Detta för att få en bättre balans på cykeln. Det märks tydligt när det blir brantare och här cykeln blir för hög i bakändan.
Var även beredd att experimentera med olika air spacers för att justera progressiviteten på dämparen för bättre stöd med bibehållen finkänslighet över rötter.
Inställningen av fjädringen blir viktigare då det finns mindre slaglängd att jobba med.
Jag har testat flera olika gafflar, både 140mm och 150mm, fram på cykeln med lite olika resultat.
För lite tuffare körning så rekommenderar jag 150mm. Det går enkelt att ändra på orginalgaffeln med hjälp av en ny "air shaft".

Då jag är en lättviktare (65 kg naken) så har jag haft svårt att få fjädringen tillräckligt snabb för mig som kör med ett lägre lufttryck. Andra som väger mer har inte haft samma problem.
Efter att jag bytt till Öhlins fjädring fram och bak så har denna hoj gått från bättre till magisk! Mer om det i ett annat inlägg.

Däck

För stigcykling så är orginaldäcken Bontrager XR4 2.6″ riktigt bra då de ger grepp på det mesta och de bredare däcken har fått mig att balansera på saker smalare än vad som kan vara hälsosamt.
För crosscountrykörning har jag haft Bontrager XR4 fram och XR3 2.4″ bak på ett par smalare fälgar som rullat bra och gett mig bättre fäste oavsett underlag.

Det finns mycket att säga om däck och setup av hjulen för olika terräng och fören, det blir i ett annat inlägg.

Övrigt

På karbonmodellerna finns det en låda på magen.
Godis, verktyg eller slang kan du gömma med hjälp av en lucka bakom flaskstället.
Idén är god, har jag använt den?
Nej, jag gillar att ha mina saker på ett och samma ställe och det är i min Evoc väska.
Men det handlar kanske mer om användaren än att det är bra eller dåligt.
Sist men inte helt oviktigt.
Sänkstolpen från Bontrager är en Line Pro 150mm och den har funkat felfritt.
Och inget skräp har letat sig in under tätningen under säsongen. Mitt tips är att när du servar den så se till att använda ett fett som används till framgafflar för mindre friktion.

Jag har inte cyklat på orginalhjulen Bontrager Line Carbon, utan jag har kört ett par Bontrager Line Pro 30 2019 carbonhjul. Bara så ni vet ;-).

Vad skulle jag ändra?

Jag kommer att montera en 170mm dropper på nästa hoj, det skall bli intressant att se hur mer utrymme kan hjälpa mig.
Ett 31.8 mm styre istället för 35 mm tror jag kommer ge mig mera "svaj".

Trek hade rätt!

En Trek Fuel Ex 9.8 ÄR en hoj som klarar det mesta!
Min sammanfattning är enkel.
Denna hoj levererar cykelglädje även långt ner i prisklasserna och den kommer att göra dig till en bättre cyklist! En kompetent cykel som kommer att ta dig utför nya utmaningar om du vågar och vill.
Jag har aldrig heller haft en bättre mountainbike! Eller för den delen - snyggare!!

Fuel Ex är en cykel för dig som älskar att cykla!

Enda problemet med hojen är att det är svårt att låta bli att cykla hela tiden...
Det är därför den är skitig hela tiden :-).