Jag äger en special effects-studio

08.04.2022

Intro

"Jag skulle A L D R I G mer cykla! Och hojen skulle brinna i helvetet!" Efter lite resonerande med mig själv och ett par veckors betänketid bestämde jag mig för att fortsätta. Det här skulle bli min ultimata utmaning i mental träning. I mars 2021 bestämde jag mig för att cykla minst 1 gång i veckan. Jag skulle förändra mitt förhållande och min känsla till cyklingen. Jag ville skapa mer kontroll, flyt och trygghet på min cykel. 

Göra "mental träning"

Så hur gjorde jag? Hur fick jag mig själv till att vilja cykla och t om tycka det var kul? Mental träning...För det första tycker jag att det låter som ett mentalsjukhus så jag tänker från och med nu skriva om mina mind skills. Hur tränade jag upp mina mind skills? Det var väldigt hands on. 

Det handlade mer om göranden än om att sitta i soffan och skriva ner insikter om mig själv. Det jag gjorde var att jag frågade mig själv vad det var som gjorde att jag blev rädd när jag cyklade. Vad var det som hindrade mig från att våga? 

Jag kom fram till att det var förenat med orealistiska föreställningar om vad som kunde hända, och det bottnade i att jag inte hade någon som helst förståelse eller känsla för vare sig min egen kropp, förmåga, cykeln och underlaget/terrängen. Jag behövde helt enkelt börja om från början, börja om på nytt tralalalala...

Jag äger en special effects-studio!

Jag behövde lära min hjärna vad cykling var, att det inte bara handlar om att varenda lilla sten skulle kunna få mig att flyga över styret. Vilket de målande bilderna från Wales berättade för mig om och om igen. 

Vare sig jag vill eller inte så äger jag faktiskt en special effects-studio! Och det gör vi alla. Ja, det är sant! Hjärnan har liksom en special effects-studio som redigerar våra "skrämmande" upplevelser och gör dom ännu mer skrämmande. Den där studion älskar att göra små spöken till blodtörstiga vampyrer och förvandla den enklaste film till värsta skräckfilmen. Och det kan boosta rädslan deluxe. Hur mycket den påverkar dig, ja det beror ju förstås på dig. En del skräms lätt, andra inte. 

Jag har varit väldigt lättskrämd...Så den där olyckan i Wales jag var med om, visst kunde det gått riktigt dåligt och visst gjorde det jäkligt ont och hakan var stor som en apelsin, men i min hjärna så hade det skapats ännu större apelsiner, vi snackar monsterapelsiner och stigen jag cyklade på hade ju förvandlats till en stig med stora stenblock och en lutning på gott och väl över 25 grader...Så jag behövde lära min hjärna vilka konsekvenser som var realistiska i förhållande till vad jag gjorde på cykeln. Hur skulle jag lära min hjärna det? Jo, genom praktiska göranden på cykeln.

Jag behövde lära mig en massa saker om mig själv, min kropp, min förmåga, cykeln och terrängen för att jag skulle kunna bygga upp en känsla av kontroll, säkerhet och trygghet. 

Enkla grejer

Nu hade jag enorm nytta av mina kunskaper om inlärning.

Några enkla grejer som gjorde att jag kunde börja skapa min nya känsla för cyklingen innebar att jag började träna i en mycket enklare miljö än man kan föreställa sig. Stigar som var i stort sett platta, breda och just inga hinder alls. Där tränade jag på att stå på cykeln, att slappna av, att släppa taget om ledstången, aka styret. Jag hittade en cykelkompis som var på min nivå och där vi kunde utmana oss tillsammans på stigen. Jag introducerade hinder steg för steg, ökade svårigheterna så att jag bara petade med lilltån utanför min comfort zone.

Jag saktade ner och iakttog mig själv, vad jag gjorde, vad som hände och hur jag kunde göra annorlunda.

Jag började titta på terrängen med nya ögon, istället för att se en massa stenar som jag helst ville undvika så började jag titta på vilka stenar som var mina vänner, var jag kunde sätta framhjulet för att få en så smooth ride som möjligt över hindret.

Underlaget var många gånger skrämmande för mig. Rullgrus var en av dom värsta. Och is. Det är det fortfarande, men jag kan möta det på ett helt annat sätt idag och känner mig betydligt tryggare på de underlagen.

Jag tränade mig själv när jag var ute och gick att känna på olika underlag. Hur påverkade halt underlag mig, torrt, rullgrus? Detsamma gjorde jag sedan på cykeln.

Mitt nya angreppssätt - att tillrättalägga miljön, att ha tålamod med mig själv, min process, att ständigt reflektera över hur och vad jag gjorde - gjorde att min kunskap om mig själv och hur allt annat funkade ökade. Jag började känna mig tryggare på cykeln och jag började tycka det var roligare för jag klarade ju av saker och jag slog inte på mig själv för att jag var dålig, för att jag inte var lika bra som alla andra runt omkring mig. Jag hade fokus på mig själv och mitt görande. Jag märkte att jag utvecklades och det i sig var en fantastisk känsla som gjorde cyklingen ännu roligare. 

Skapa mer flyt och trygghet

För att sammanfatta vad jag gjorde för att skapa ett nytt förhållande och en ny känsla till cyklingen, en cykling där jag upplevde en känsla av kontroll, mer flyt och större trygghet, så sänkte jag förväntningarna på mig själv och jag började cykla i en mycket enklare miljö där jag testade att göra det jag behövde göra i en svårare miljö. 

Jag tränade på att stå på fötterna, släppa styret, titta på terrängen med nya ögon som såg möjligheterna istället för hindren. Jag försökte lära mig hur olika underlag kändes och påverkade mig och hur jag gjorde på cykeln.

Jag tränade ihop med en cykelkompis på min nivå, sänkte tempot, iakttog vad jag gjorde, vad som hände och hur det kändes. Jag ökade svårigheten på hindren gradvis, i takt med att jag utvecklades. 

Allt det här hjälpte mig att skapa mer kontroll och flyt i min cykling och det hjälpte mig att skapa en tryggare känsla på cykeln och det ledde till att jag tyckte det var både spännande och kul att cykla. 

Det här vill jag fortsätta med!

Back to Basic Riding skills

Vill du också skapa mer trygghet på stigarna? En känsla av mer kontroll och flyt? Då ska du prova en kurs med oss och vårt koncept Back to Basic Riding skills. Grundfärdigheter, inga generella tips och trix, som definitivt hjälper dig att utvecklas i din cykling oavsett vilken nivå du befinner dig på eller vilken typ av cyklist du är.

Till våra kurser