Bredare är inte alltid bättre!

09.03.2020

Det finns en hel del tips på hur du bör anpassa bredden på ditt styre... men i slutända så säger alla samma sak:
Kör med det som känns bäst!
Men, om du inte vet vad som kan vara bättre, hur ska du då börja? 

Min nyfikenhet inom det tekniska är lika stor som inom det mentala och det har varit en stor del i min snabba utveckling inom utförsåkningen. Nu känner jag att det är dags att dela med mig av något som kan ses som små tips på hur du kan tänka kring din bike set-up, och vi börjar med bredden på styret.

Jag har letat tips för hur jag skulle förbättra min egen cykling. Jag har provat olika setups tills jag visste varken ut eller in.
Finns det inte nog med tips om hur du skall anpassa ditt styre?? Jo, kanske det... Men jag möter ofta åkare som "glömt" anpassa bredden eller så vågar dom inte kapa sitt dyra Karbonstyre, för tänk om det blir fel!
Det största felet är kanske att göra ingenting, du kanske åker med helt rätt bredd på styret för dig eller så gör du inte det...
Tanken med Back 2 Basic Riding-kurserna är att du skall bli mer ett med hojen men vi kan också vända på det och göra hojen mer ett för dig.

Jag vågade kapa styret 2 cm dagarna innan enduro-SM
Jag vågade kapa styret 2 cm dagarna innan enduro-SM

En sak är säker - din hoj kom inte med ett styre anpassat för dig!

Eller jo. Om du är ca 180 cm lång och vill ha ett styre som är ca 78 cm så kommer din hoj med ett styre anpassat för dig. Men för oss alla andra är det alltså inte så.
Tillverkarna monterar styren som är minst 78 cm och ända upp till 82 cm. Men en del tillverkare, som tex. Trek, monterar smalare styren på de mindre storlekarna. Vilket är helt rätt tänkt och gjort.

Racercyklarna satte standarden.
Racercyklarna satte standarden.

Trenderna som kommer och går har ingen påverkan på vår anatomi. Hade mtb-cyklingen utvecklats från motocross så hade vi haft bredare styren redan från början. Racercyklarna satte standarden. De har styrbredd anpassat efter axelbredd och det spillde över till mtb-cyklingen. Vilket gjorde att vi under lång tid hade löjligt smala styren...
Idag har tillverkarna gjort cyklarna så mycket bättre så att du kan köra med ett smalare styre än vad du var tvungen att göra för bara 5 år sedan.

Varför behöver du anpassa ditt styre efter din kropp och din typ av cykling?

Styret bör vara anpassat efter din anatomi, dvs längd, axelbredd och armlängd.
Du kommer att få bättre kontroll och kraft med ett styre som passar dig.
Rörelsefriheten kommer att öka och du kommer få en bättre position över cykeln. Då kommer du att kunna möta hinder mycket snabbare och enklare.
Med rätt bredd på styret så kommer din förmåga att generera kraft i styret öka (push - pull), du kommer att kunna använda större och starkare muskelgrupper i överkroppen så som lats och bröstmusklerna mycket mer och effektivare. Med ett bättre anpassat styre så kommer du kunna köra brantare och längre utförsbackar och du kommer få ner mer kraft i bakhjulet i knixigare uppförsbackar. Mer fart helt enkelt.

Du kan såklart köra med vilken styrbredd som helst!
Du kan såklart köra med vilken styrbredd som helst!

Ett för brett styre kommer att:

  • Minska din rörelseförmåga i alla riktningar.
  • Ta dig ur position och ur balans.
  • Göra det svårare att luta hojen i sidled och göra det svårare att svänga tvärare.
  • Göra det svårare att "pumpa" terrängen.
  • Hindra dig från att möta hårda landningar och oväntade "impacts".
  • I värsta fall ge dig problem med smärta i axlar.

Nästan ingen kör idag med för smalt styre. Men om du är brorsa/syrra med Hulk Hogan så är det bara att montera det bredaste styret du hittar och börja därifrån.

Hur gör vi för att hitta "rätt" bredd på styret?

Innan du sätter sågen i styret så låt oss tänka och mäta två gånger!
Innan du sätter sågen i styret så låt oss tänka och mäta två gånger!

Istället för mina tyckanden så googlade jag fram någon annans teori, en teori som jag provat.
Det är något som kallas "Ridelogic" och det är ett Bike setup-system som Lee McCormack tillsammans med Brian Lopes har klurat ut.
Enligt systemet så kan du använda dig av nedanstående enkla formel för att hitta en utgångsbredd på styret anpassat för dig.

Din längd x 4.40 om du är man och längd x 4.26 om du är tjej.
(Styrbredd i mm)
Siffran du landar på ska ses som det bredaste styret för din längd. Här har du din utgångspunkt och något att börja med. Härifrån är det bara att testa dig fram tills du hittar en bredd som du trivs med. Tanken enligt ridelogic är helt enkelt att du aldrig ska ha ett styre bredare än siffran du räknade ut med hjälp av formeln. Meeeeeen, såklart finns det undantag... Beroende på vad du cyklar så kan styrbredden variera.
Några exempel:
Nino Shurter är 173 cm lång och kör med ett 68 cm-styre, Amaury Pierron är 180 cm lång och kör med ett lika brett styre som Greg Minnar dvs. 80 cm. Greg är 190 cm lång. Han har gått ner i bredd från 82 cm till just 80 cm. Sam Hill kör med 75 cm och vem vill inte vara mer som Sam?!

Teknik trix

Obs!! Kom ihåg att montera en ändplutt på styret (barends)
Obs!! Kom ihåg att montera en ändplutt på styret (barends)

Om du inte kan låna ett liknande styre som du har i smalare utförande så kan du testa att montera handtag med "öppna" ändar. Då kan du montera in handtagen till önskad bredd för att testa ett "smalare" styre.
Kom ihåg att handtag går på olika långt, vilket gäller speciellt för "lock-ons". Så om du kapar ditt styre till 76 cm så kan vissa handtag göra att totalbredden blir ca 2-3 cm längre.
Detta är också en bra grej om du vill bredda ditt styre upp till 10 mm per sida eller om du vill flytta dina händers position på styret. Handtagets utförande påverkar dina händers position. Likaväl som reglagens position påverkar desamma.

Vi tar mig som exempel för att förtydliga.
Jag är 180 cm och enligt Ridelogics formel så blir mitt bredaste mått på styret 792 mm (180 x 4.40 mm = 792 mm).
Ett mått som är alldeles för brett för min smak, jag får ingen rörelsefrihet och känner mig stelare i min åkning En total styrbredd på 77 cm inkl. mina handtag gör mig till en bättre cyklist och det måttet passar lika bra till Crosscountry- som Enduroåkning.
Såklart så finns det fler saker att ta hänsyn till när vi skall göra hojen till mer ett med dig, men vi börjar med styrbredden.

Du kan bli en så mycket bättre cyklist bara genom att anpassa din hoj efter din kropp och din "ride-style".
En drar sig för att anpassa sin cykel efter sin kropp och sin förmåga, vilket gör att en riskerar onödiga vurpor och skador som följd.
Detta var första delen i "bike setup"-tips från Bikes n' Brains.
Det finns inga rätt eller fel! Vi kan alltid göra om och testa annorlunda.
"Om vi gör samma sak på samma sätt så kan vi aldrig förvänta oss ett annat resultat"
Och du råkar kapa för mycket så finns nya styren i överflöd och idag finns även styrförlängare som kan vara något till alla föräldrar som spar styrbredden till "framtiden".

Anpassa hojen och skapa ännu mera trailflow.