Ett hett tips!

02.03.2023

Anna-Karins första mtb-tur

för säsongen gick av stapeln i strålande solsken.
Treks e-hoj är suverän. Trots att det var första turen och jag inte suttit på en mtb sedan i september, framför allt inte på den här hojen, så kändes den otroligt trygg, lätt och rolig! Jag log och jag inbillar mig att cykeln log också!


Det blev en kort runda runt sjön och en avstickare upp i skogen bredvid oss. Det är en brant slinga upp från grusvägen vid järnvägen och när jag kikade in från grusvägen så kunde jag inte låta bli. Det var barmark och galet fint. Spännande och ovan vid fart är jag allt. Det syns ju rätt bra på mina bromsspår.   

Som vanligt syns det inte hur brant det är...

Ett hett tips!

När jag kom ner kände jag mig nöjd med dagens korta tur och påminde mig själv om vad jag gett mig själv för tips för att bygga upp cykelsäsongen på bästa sätt: Börja långsamt och lätt. Långsammare och lättare än vad jag tror. 

Ut och lek, släpp allt det där som så lätt dyker upp när man vet att man cyklat där förr med lätthet: "Det här borde du klara, det gjorde du ju för bara några månader sedan!"

Bara för att jag gjorde det för ett par månader sedan betyder inte det att jag kan cykla precis som jag gjorde då. Det är så lätt att dra på sig överansträngning och inflammationer i sener, muskler och muskelfästen och småskador i leder, som har en tedens att bli seg- och långlivade, bara för att man inte tar sig tiden att bygga upp sin cykelkropp på ett hållbart sätt och att man inte sen orkar vila och börja om på nytt när man väl dragit på sig något. 

Så mitt heta tips är: Var inte så het på gröten! Låt kroppen och knoppen vänja sig vid cyklingen igen och mjukstarta säsongen! Hjälp dig själv genom att köra kortare turer, lättare turer och lugnare än vad du brukar. Bygg sedan gradvis upp längden, tempot och svårigheten. 

Happy riding // Anna-Karin