Vår Story

Det här är vi.
Grundarna till TrailFITmtb.
Johan och Anna-Karin. 

Välkommen till oss!

"Det är skrämmande, läskigt, asjobbigt och samtidigt helt underbart!
Vi har båda varit skiträdda för att prova och det är vi fortfarande ibland!
Skillnaden är att vi idag vågar erkänna att vi är rädda.
När vi känner känslan, då vet vi att vi är på en ny väg..." // Johan & Anna-Karin

Vill vi skapa något nytt så måste vi våga prova ett annat sätt! 
Och det är det vi vill inspirera till! Att våga prova andra sätt! 
Vi vill visa vad som är möjligt om du vågar tänka annorlunda och göra på andra sätt än du hittills gjort.

TrailFITmtb blir till

2016

började Johan träna Crossfit. På sitt gamla vanliga vis...Det tog honom rakt in i prestationstänket och än en gång sprang han rakt in i väggen med sitt tjocka pannben.
Tredje gången gillt in i utmattningen.
Det som skulle göra honom gott och göra honom stark sänkte honom totalt. Han blev faktiskt bara mindre och mindre... kroppen åt upp sig själv, - 10 kg på några månader!
1.80 lång med bara 60 kg kött på kroppen orkade han inte ta sig ur sängen längre...

"Det går inte en gång till!" 
tänkte han när han låg i fosterställning med värk i varenda led på bottnarnas botten. Tredje gången i utmattningens gap. Han skulle inte orka en gång till! 

2017

tog han sig upp från fosterställningen och bestämde sig för att börja göra annorlunda. Ett steg i den riktningen var att börja utbilda sig till coach.
I den processen började han jobba mycket med sig själv mentalt, något som skulle få ta plats i hans liv från och med nu.
Han insåg också att han behövde börja röra på sig igen, men fysisk träning var så fullt av smärtsamma upplevelser att det var lättare sagt än gjort. Cykeln stod där och dammade.
Kanske var det dags att ta den på en sväng?

MEN, vad träffade han på? Jo, prestationsjakten eller kanske ska det kallas "prestationsslakten"...

Cyklingen hade varit en stor del av Johans vuxna liv, och genom åren hade en viss förmåga skapats genom deltagandet i nästan alla discipliner inom cykelsporten. Men detta skapade också höga förväntningar som han inte var redo att hantera och vips så var han tillbaka i prestationsträsket. Han var ju tvungen att vara duktig!

Men han var livrädd för att ramla! Han hade ju inte en muskel på kroppen och var livrädd för att han skulle bryta sig sönder och samman om han skulle råka göra ett misstag på fel ställe.

I november ställde han in cykeln igen och funderade på vad tusan han skulle göra för att komma vidare. Han insåg att han mötte en herrans massa hjärnspöken i cyklingen och han hade noll fysik som kunde hjälpa honom om det skulle skita sig på cykeln.
Men han ville cykla! Hur skulle han göra?

Han tog hjälp av en god vän och utbildad PT.
Tillsammans satte de ihop ett styrketräningsprogram som skulle hjälpa honom att komma tillbaka fysiskt, för styrkan hade tidigare skapat ett bättre självförtroende på cykeln.
Enligt andra så har denne dalmas varit irriterande stark och vältränad ;-)
Skillnaden nu var att Johan tränade med funktionalitet och hållbarhet i fokus. Bygga funktionella, starka och hållbara muskler för en hållbar cykling!

2018

inleddes med att han blev certifierad coach efter ett år av intensivt pluggande och praktiserande, men det är inte det stora i den här berättelsen om hur TrailFITmtb blev till.
Nej, det handlar om Johans personliga utveckling och hans resa tillsammans med sin cykel!
Johan fortsatte att jobba mentalt med sig själv, fortsatte att styrketräna och våren 2018 så vågade han plocka fram cykeln igen.
Målsättningen den här gången var att bara göra cykling! Sätta sig på cykeln och cykla, inga förväntningar, inga resultat.
Bara låta cykeln rulla genom skogen och låta sinnena vara med!
Genom sitt egna mentala arbete märkte han att cyklingen blev roligare och faktum var att resultaten kom som lite av sig själv på ett helt nytt och lite overkligt sätt.

Johan hade inte fokuset på prestation och resultat, men genom att vara närvarande i cyklingen på ett nytt sätt så märktes det snabbt på Strava att han gjorde något rätt.
Tävla i Enduro kunde det vara något?
De som känner Johan vet att han vid den tidpunkten trivdes bättre i uppförsbackar än utförsbackar. Men denne nyfikne dalmas är inte sen att prova nya saker!
Så varför inte testa? En gång är ingen gång eller så är det början på något nytt.
Sagt och gjort!
Johan ställde upp i motionsklassen i en deltävling i ESS under midsommar. Östersund närmare bestämt.

Alla som cyklat nedförs på Östberget vet vilken krävande terräng det är. Det är ingen barnlek!
Johan överlevde Östbergets utmanade terräng och han hade för första gången på mycket länge haft roligt på vägen!

Var var det som gjorde skillnaden?
I Johans egna ögon var han ingen duktig åkare. Han hade inga skills, inga tekniska skills, och ändå gick det så bra! Var det bara med hjälp av ett annat mindset!
Det här ville han undersöka vidare.

Det var dags för Johan att utmana sig själv på riktigt!
Han anmälde sig till SM i enduro, Masterklassen, i Gesunda.
Det här skulle bli ett experiment, kostnaden skulle visa sig bli stor men lärdomarna var större.

Johan gjorde en handlingsplan för den mentala biten, men resten "glömdes" bort. 

Han tränade som han brukade, dvs alldeles för hårt och för mycket, all in helt enkelt.
På samma gång så var han tvungen att skapa förutsättningar för sig själv på många plan inför Gesundas otroligt utmanade terräng.
Man skrattar inte bort rötter som boaormar och dödskallestora stenar som jagar cyklisterna utför Gesundas branter... 
 
Med en helt ny cykel inför tävlingen och med sviter från sin sista utmattning, i form av alldeles för svag kropp, och lika dålig cykelteknik som han haft för flera år sedan lyckades han ändå knipa en tredjeplats i masterklassen i enduro, på 30 dagar!
Från nobody till somebody på 30 dagar...

Johan insåg att han upptäckt något viktigt.
Med en crappy teknik kan du ändå åstadkomma ett fantastiskt resultat med hjälp av att träna din hjärna.
Mind skills kan kompensera för både lite sämre fysik och dålig cykelteknik (ride skills)!

Han insåg att det fanns andra sätt att åstadkomma resultat än det som är gängse uppfattning inom cykling.
Att träna hjärnan och ändra sitt mindset, att stärka sina mind skills kommer kunna hjälpa en att nå resultat. Och det var något han såg att det fanns behov för.

Samtidigt upptäckte han att han ju gjort som alltid förr - träna som tusan. Är det verkligen effektivt och hållbart? 
Njae...men det skulle han återkomma till lite senare i sin personliga utveckling på cykeln.
Insikten om den ohållbara fysiska träningen och cyklingen fanns där, men den största insikten var att den mentala träningen rules above all.
Till syvende och sist är det hjärnan som bestämmer allt!

2019

Bikes n' Brains föddes under 2019 och var ett led i att det mentala spelar så oerhört stor roll i det vi gör och Johan upplevde att det behövdes få tilldelas en plats inom cyklingen.
Med hjälp av Johan så skapade flera av våra bästa cyklister bättre resultat på relativt kort tid.

MEN! Genom sitt arbete upptäckte Johan den andra sidan av myntet. Att det också fanns, och fortfarande finns, ett motstånd mot det mentala. 

En bra cyklist blir man genom att cykla, cykla och cykla. Intervaller, watt och hjärta och lunga. Det är det som är gängse norm... Som cyklist så handlar det inte om att vara smart utan mycket kretsar kring förmågan att hantera smärtan och lidandet längs vägen. Hantera smärta och lidande hade Johan svart bälte inom men tillslut så tog bränslet slut.

Det var inte självklart att tävlandet skulle fortsätta, för kostnaden från Gesunda smakade surt.
Anna-Karin fick Johan att se större och anmälan för hela årets tävlingar skickades in.
2019 blev året då han tävlade och verkligen testade sin tanke kring att genom att träna dina mind skills så kommer du kunna åstadkomma mer än du tror!
Det visade sig vara helt sant! 

Johan presterade bättre än någonsin.
Han ansåg sig inte vara en åkare på mer än "just above average" och ändå placerade han sig på pallen. Om och om igen! 

När det återstod tre tävlingar av ESS bestämde han sig för att testa om det skulle bli sämre om han återgick till sitt gamla sätt och bara tänka på prestationen och resultaten.
Han presterade, definitivt, men den stora skillnaden var kämpandet!
Johan kämpade som besatt på de tre sista tävlingarna för att åstadkomma de fantastiska resultat han tidigare under 2018 och -19 upplevt som mycket lättare att åstadkomma.

Johan gick ut som totalsegrare i masterklassen i ESS 2019.
Det han lärt sig var att mind skills definitivt är något som spelar otroligt stor roll för vår prestation och att det definitivt är förbisett i cykelvärlden.

Han hade också tagit med sig ytterligare några lärdomar från 2019 års cykling.
Det första var hur viktigt det är med en anpassad cykel. Utan en anpassad cykel så kommer du uppleva cyklingen som allt annat än enkel. 
Det går fortfarande att åstadkomma bra cykling, men med en rätt inställd cykel får du en helt annan upplevelse och får så otroligt mycket hjälp på vägen!
För det andra så lärde Johan sig att en bättre grundstyrka i hela kroppen gav mer än vad lungor och hjärta tidigare levererat. 

2020

Tanken som väcktes i Johan efter tävlandet under 2019 var:
"Om jag kunde prestera så mycket genom att bara jobba med mitt mentala, hur mycket kan jag åstadkomma genom att också börja jobba med min cykelteknik (ride skills)?"

Efter tävlingarna 2019 ägnade sig Johan åt att utforska sin cykelteknik. Hur cyklade han egentligen? Han tillät sig vara fullständig nybörjare och undersökte allting med nyfikna ögon.
Det som landade i slutet av 2019 och i början av 2020 var detaljkännedomen om hur vi kan cykla så mycket bättre med en förbättrad grundteknik. 

2020 tog Bikes n' Brains klivet ut på MTB-arenan på riktigt och erbjöd MTB-kurser med konceptet Back 2 Basic Riding, som helt enkelt var Johans samlade erfarenheter och lärdomar från 2016 - 2020. 

På sin resa från utmattning 2016 till vinnare i Masterklassen i enduro 2019 hade han kommit fram till att cyklingen stod på tre ben, nämligen ride skills, mind skills och bike skills. 
Allt hänger ihop. 
Det ena utesluter inte det andra och vi skapar så mycket bättre förutsättningar för oss själva att kunna utvecklas som cyklister om vi omfamnar alla delar. 

Under 2020 kliver den andra halvan av Bikes n' Brains in i bilden, nämligen Anna-Karin.
2016 - 2019 ägnade hon sig åt att förstå hur det funkar med inlärning och utmanade sig själv i att våga leda grupper i olika aktiviteter som dans och hundsport. 
Johan och Anna-Karin hade drivit företag ihop sedan 2014 och det ville de fortsätta göra. 
De trivdes helt enkelt med att jobba ihop.

Anna-Karins bidrag under 2020 var att hjälpa till att strukturera kurserna och sköta administrationen. 
Mountainbike för henne var inte lika hett som för Johan.  
Första gången hon cyklade MTB var i Wales på en stig där folk i full face, knä- och arrmbågsskydd kom nersusande...
Hon hade ingen aning om hur cykling på stig gick till. Det var väl bara att hyra en "bra" cykel och sätta på sig skydden och sätta igång och trampa...
Så fel hon hade!
Änglavakt gjorde att hon slapp undan med bara ett djupt hack i hakan, som borde ha sytts ihop, men istället botades med whisky i såret, i munnen, och ett gäng steri-strips.

Det var i början på 2000-talet och MTB-"karriären" tog en ände med förskräckelse och det var först 2019 som hon vågade sig på MTB igen och hon höll HÅRT i styret och cyklade mer eller mindre med hjärtat i halsgropen. 
Året ägnades till att försöka bli bekväm i en terräng som hon tidigare undvikit.

2020 började våra cykeläventyr med Bikes n' Brains på riktigt och det var en snabb resa med massor av lärdomar från över 100 kurstillfällen under året.
Och vi kan inte nog tacka alla våra fantastisk kursdeltagare under året som vågat och trott på oss och sig själva!
Wow! 
Utan er inget vi!

2021

Lärdomen under 2020 var att vi var på rätt väg.
Tankar, idéer och kursupplägg var bra men det behövdes göras lite förändringar. 

När de flesta tycker att cykelsäsongen är till ända fortsatte vi att cykla och utveckla oss själva och vårt koncept. 

Vi insåg att en av de första lärdomarna Johan gjort i sin comeback inom cyklingen, nämligen vikten av en funktionell, fullt fungerande och starkare kropp var en superviktig pusselbit för att kunna cykla mer. Mindset, teknik och cykelmek var, och är, verkligen viktiga bitar, men den fysiska träningen är lika viktig!

Den fysiska träningen hade funnits med Johan hela vägen från 90-talet, men på ett ohållbart sätt! Han slet ju ut sig fullständigt, både fysiskt och mentalt genom sitt sätt att träna!
Sista utmattningen fick honom att inse att han var tvungen att börja träna hållbart om han skulle kunna fortsätta göra det han tyckte var kul!

Att späka sig kan ju enligt vissa vara kul och nödvändigt. Men det är inte hållbart. 
Om du bygger upp din styrka, din teknik och din kunskap under tid så kommer du kunna åka både längre, snabbare, i svårare terräng och under längre tid.
Du kommer hålla både fysiskt och mentalt och du kommer kunna ha så mycket roligare på cykeln precis så länge som du vill! 

Funktionalitet och hållbarhet började genomsyra det mesta. En hållbar helhet som innefattade cyklingens alla aspekter!
Johan började cykla galet bra sett från resultatglasögonens perspektiv och det var tack vare det här sättet att göra cykel på!
Nu ville han göra det lättare för dig att skapa bättre förutsättningar i din cykling! 
Det blev ett nytt kapitel och också ingången till vårt nya företag - TrailFITmtb!

Vi ville skapa helt nya förutsättningar för våra deltagare att uppleva en helt ny känsla på cykeln, en känsla av styrka, kontroll och lätthet.
Det började med en onlinekurs med fokus på styrka i kroppen och funktion i trampet. 
 
En recension från en av deltagarna. 
"oj... Kunnig person som väcker ens intresse på ett pedagogiskt sätt, för att få en bättre upplevelse på cykeln med genomtänkt träning där både hjärna och muskler arbetar tillsammans. Att de dessutom bjuder på sig själva i träningsvideor bidrar till förtroende & kul träning." 
- Christel

Nu under 2021 har vi mycket nytt på gång, men ändå inte...
För vi har inte övergett det vi hade i Bikes n' Brains.
TrailFITmtb är en mix av det bästa från Bikes n' Brains och vår nya ingång med den fysiska träningen.
Vi har tagit det bästa från våra egna och andras lärdomar och med hjälp av känslan så vill vi inspirera och motivera dig till att kunna cykla mer. 

"Om du ska ha kul på cykeln länge så måste det vara hållbart!"

                                                                                     - Anna-Karin

Ride More helt enkelt!